Josip Broz Tito je neprestano javnost intrigirao svojim vrlo zanimljivim životom. Mada se trudio neke stvari da sakrije od medija, nije uspeo sve da zataška, a glasine o njegovim ljubavnim aferama su postajale sve glasnije, te su mu pravile pravu pometnju u braku. Međutim, uvek je delovao kao da je sve u najboljem redu, te se po njemu nije moglo videti šta se dešava iza zatvorenih vrata.
Za vremen svoje vladavine je ugostio brojne velika imena iz sveta poput: Elizabet Tejlor, Sofije Loren i Ričarda Bartona.
– Svi oni su se divili jedno drugom, a i na Jovanku Broz su ostavili dobar utisak, priča Nada Budisavljević, Jovankina sestra.
Upravo ona u knjizi Žarka Jokanovića ”Moja sestra Jovanka Broz”, otkriva zanimljivosti iz života Josipa Broza Tita i prve dame SFRJ.
– Doživotnog predsednika su za vreme njegove vladavine posećivale mnoge filmske zvezde iz inostranstva i njemu je to izuzetno prijalo, a i Jovanki. Jednom mi je Tito dao da pročitam pismo koje mu je napisao Ričard Barton. Htela sam da vidim kako Barton piše. Pisao ga je rukom. To je za mene bilo jako interesantno – govorila je Nada i dodala:
– A u pismu koje je Barton napisao Titu nakon filma Sutjeska (Barton je igrao Tita), rekao je da mu je nelagodno jer ga svi ljudi gledaju, odmeravaju i upoređuju sa Titom i da on oseća da pomalo gubi u tom poređenju.
Poseta Sofije Loren
O poseti holivudske dive se danima pričalo. Bila je Titov gost na Brionima 15 dana. Nada kaže da je tom prilikom italijanska diva dovela i svog sina koji je tada imao samo godinu i po dana. Došla je sa jednom švajcarskom dadiljom i bila je u vili “Jadranka”. Svaki dan je dolazila na plažu da se kupa, a Tito i Jovanka su sve vreme bili tu sa njim. –
– Svakog dana je telefonirala Karlu Pontiju. Kosu je prala destiliovanom vodom i stavljala je maslinovo ulje kao pakovanje. I ta njena kosa je bila veličanstvena. A kada bi je slikali uvek je okretala profil koji je bio lepši. To su te male tajne velikih majstora kuhinje. Sofija Loren je jako volela da kuva. Posle je izdala knjigu “Sofija u kuhinji, s ljubavlju”. Tako nekako. I ona je pripremala sosove za špagete. Pošto se pravila velika količina tih sosova, sećam se da je u to stavljala teleće, svinjsko meso i pršutu, ali kada sam čula da ide i osam kilograma svežeg paradajza, bila sam iznenađena. I to je stvarno bilo veličanstveno. Pravi specijalitet. I onda smo svi to jeli, svi zajedno, bilo je božanstveno – seća se Jovankina sestra.